Naast de Nederlanse betekenis van het woord "kind", betekent het ook authentiek vriendelijk, dit kan je naar jezelf, anderen en de wereld zijn!
De C (klinkt als zee, zoals in het logo) in het midden, duidt op dat wat(er) iedereen verbindt of als verwijzing naar Compassie!
Als kind al had ik een diepe wens naar verandering en verbetering. Dit terwijl mijn vader leraar basisonderwijs was en mijn moeder zorgmedewerker en zij dus op verschillende gebieden kennis en vaardigheden hadden, die nuttig waren voor mijn broer, mijn zusje en mijzelf en oog hadden voor wereldwijd welzijn!
Zowel de periode van de scheiding van mijn ouders toen ik psychologie ging studeren, als de periode van mijn eigen scheiding, waren aanleiding om me te verdiepen op gebied van fysieke eenheid (gezondheid) en loyaliteit. In beide periodes hielpen goede gesprekken, mediteren en de ondersteuning die ik had bij het lijfelijk loslaten van de spanningen, me om mijn eigen weg te vinden!
Na het behalen van de bachelor opleiding pedagogiek meanderde mijn loopbaan via kinderopvang, (jeugd)zorg, zorgboerderijen en zorgmaneges en (speciaal) onderwijs en mijn ervaring is hiermee ruim te noemen. Ik werkte op basis van onder andere BPS in het onderwijs, en in de GGZ met KOT en bij de Kindertelefoon werkte in met het 5 fasen model. Ik hielp onder andere hiermee duizenden kinderen en ouders door middel van gesprekken, bewustwording en de juiste aanraking. Ook verdiepte ik mij in conflictbemiddeling op basis van NVC (waar ik rond 2007 mee in aanraking kwam) en verschillende massage en professionele aanrakingstechnieken zoals Reiki en Siatsu.
Marjanne Christerus
KinderCompas Twente
"Juf, kunt u wat minder positief zijn? U bent nu echt teveel het tegenovergestelde van de vorige juf die met me praatte!"
Yayden van 11 jaar, over behandeling met PBS en NVC op het SMO
Met NVC, non-violent communication, GC, geweldloze communicatie en verbindende communicatie ® wordt hetzelfde gedachtengoed met gespreksmodel van Marschall Rozenberg bedoeld. Onze emoties en gevoelens geven aan of onze behoeften wel of niet vervuld zijn. De lijsten met gevoelens en behoeften kun je vinden vinden bij het onderwerp lijsten en handvatten.
Net zoals gevoelens zijn behoeften universeel. Hoe we ze invullen niet en vaak houden we strategieën om deze behoeften in te vullen langer vast dan dat ze werken. Dit kunnen we veranderen door, vanuit een waarneming naar een verzoek aan een ander toe te werken of zelf te geven wat er mist.
KOT
staat voor korte oplossingsgerichte therapie en ook dit model gaat uit van het principe dat het licht niet harder gaat schijnen van eindeloos de duisternis te blijven onderzoeken. In de achtstappendans van de KOT verken je o.a. de context, visualiseer je hoe je leven zou zijn als er een wonder zou gebeuren, kijk je naar momenten waar je al een glimp van dat wonder hebt ervaren en zet je stappen om dit te laten groeien. Direct na de behandeling zul je verbetering zien, in plaats van methodes die met meerdere keren diep graven de wortels van een probleem eruit kunnen krijgen, werkt Korte Oplossingsgerichte Therapie hetzelfde als in 10 keer je huis met 10 ramen lappen, ook als je één van je ramen (die zo vies zijn dat er bijna geen licht meer in je huis komt) lapt, zul je direct meer licht binnen krijgen!
Het
5 fasenmodel van Egan is erg geschikt voor taalvaardige kinderen van 6 tot 21 jaar. Na de context vanuit het gezichtspunt van het kind te verhelderen door de juiste vragen te stellen , staat wat het kind het liefste wil centraal. Het idee hierachter, is dat kinderen zelf in staat zijn, oplossingen voor problemen te bedenken, die passen bij wat belangrijk is, vanuit eigen gezichtspunt. We gaan dus op zoek naar wat het kind kan doen om zijn dromen en wensen waar te laten worden. En doordat je als therapeut, professionele afstand hebt, kun je veel bereiken en blokkades, waar mensen die dichter bij het kind staan tegenaan lopen, omzeilen!
PBS is gedragsstimulatie vanuit het idee “wat aandacht krijgt gaat groeien, dus geef meer aandacht aan dat wat je graag ziet!” En wees een voorbeeld.
Reiki en Siatsu zijn goed in te zetten wanneer praten dat niet is. Ons lichaam liegt nooit en geeft altijd precies aan hoe het echt met ons gaat. Iets op je lever hebben, iets wat je aan het hart gaat, kopzorgen, onderbuikgevoelens bij gebeurtenissen, je rug niet recht kunnen houden, op je tandvlees lopen, een zware last op je schouders dragen, ergens mee op één been hinken zijn niet te negeren wegwijzers! En met deze twee Oosterse aanrakingskunsten kunnen emoties die zich vast hebben gezet, en waar ons lichaam rekening mee is gaan houden, weer los komen om een beter plekje te krijgen.
Meditatie komt uit het boeddhisme. Het gaat uit van het idee dat al het lijden voortkomt uit verlangen of aversie en dat we in dit leven allemaal te maken krijgen met leed. Bij zowel Vipassana meditatie als lichaamsgerichte meditatie kijk je naar wat er is op het moment dat het er is. Tevens is de soetra over 4 soorten voeding afkomstig uit het boeddhisme, wat uitgaat van het idee dat het enige probleem ter wereld “unawareness” is. In verschillende oosterse aanpakken is de body-mind connectie ook bekend, bijvoorbeeld in de Ayurveda die aangeeft dat alle problemen zich eerst meerdere keren in je "mind" laten zien, waarna ze -indien ze daar niet opgelost worden- klachten in de "body" opleveren.
ACIM werkt door naast onwaarheid, (jouw) waarheid te zetten, wat onwaarheid/betekenisloosheid vanzelf vervangt doordat het vanzelf af zal sterven . Een betekenisloze en levenloze wereld zorgt voor angst en dat is het enige probleem ter wereld volgens deze cursus!
"Als je teveel verlichting ineens krijgt, raak je verblind!
Willem Glaudemans over ACIM op KUKURU
Om je voor voor te bereiden op de sessie(s) en mij de nodige info te geven, kun je een vragenlijst invullen die ik je toestuur nadat we een sessie hebben gepland.
Als je samen wil kijken naar wat het beste startpunt is voor jullie dan kun je een gratis telefonisch miniconsult aanvragen of een mailtje sturen naar marjanne@kindercompas.nl.
Voor alle halfjaar trajecten, kun je de vragenlijst alvast invullen op https://vragenlijsten.mijnpositievegezondheid.nl en naar me mailen!
Klik op de links voor de handvatten die bij NVC horen:
Gevoelens boos, bang, bedroefd, die je voelt bij (on)vervulde behoeften en gevoelens die KinderCompas je helpt terug te vinden: blij en bezield!
De behandelingen gaan niet samen met psychodiagnostiek en DSM-classificatie, omdat je niet tegelijkertijd stappen kunt zetten richting de duisternis en richting verlichting. Dit betekent niet dat je niet welkom bent als je een psychodignostisch label hebt gekregen, we vervangen dan de D van Disorder met een R van Response en kijken dan samen naar eventuele traumatische gebeurtenissen of gezinsdynamiek, waarin je dit copingsmechanisme of gedragspatroon bent gaan ontwikkelen. We kunnen het verleden niet veranderen, maar de rol die deze heeft gespeeld voor onze ontwikkeling wel (in)zien, het de juiste aandacht geven en stappen zetten naar een liefdevolle toekomst!
"Onthoud dat niemand dat wat jij in je gedachte hebt van je kan afpakken!"
De moeder van Edith Eger over je innerlijke stem.
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Disclaimer
Alle rechten voorbehouden | KinderCompas Twente
webdesign by CreaTraject